De tragische dood van Phnom Penh’s Lake Area


Geplaatst: 02/01/2012 | 1 februari 2012

In mijn bijna zes jaar van reizen de wereld, blijven mijn dagen op het meer in Phnom Penh in Cambodja nog steeds een deel van mijn favoriet.

Ik was een paar dagen gekomen en verbleef een paar weken. Ik bracht mijn tijd door in het beroemde nummer 9 pension aan het meer, films kijken, een paar koude bieren hebben, medereizigers van over de hele wereld ontmoeten en prachtige zonsondergangen over het meer kijken. We hadden een perfect uitzicht, omdat de Lake Bank naar het westen stond.

‘S Nachts, mijn vrienden (die allemaal ook’ vastzitten ‘in de stad) en ik zou goedkoop Indiaas eten eten, poker spelen en naar onze lokale spook, de dronken kikker gaan. Het was ons ‘gejuich’. Iedereen kende je naam en ik kon het allemaal op mijn tabblad zetten.

Mijn ervaring werd waarschijnlijk gedeeld door duizenden andere reizigers die vast kwamen te zitten in het Lake District van Phnom Penh. Natuurlijk, het was een beetje louche – een getto van backpacker als er ooit een was. Er waren de duwers, de touts, de dreads, bootleg-films en goedkoop bier. Maar het was leuk, ontspannend en een plek die mensen samenbracht.

En het is niet meer.

Beoung Kak Lake is volledig ingevuld en vernietigd. Toen ik hier in 2007 was, was er sprake van het sluiten van het gebied en het duwen van de bewoners zodat ontwikkelaars het meer konden vullen en op het land konden bouwen.

Welnu, de toespraak omgezet in actie, en voor de prijs van $ 88 miljoen USD, Shukaku Inc., een bedrijf gerund door de invloedrijke senator Lao Meng Khin (Corruptie, iemand?) Verkregen een huurovereenkomst van 99 jaar op het meer en het omliggende gebied .

En daarmee was het lot van het gebied verzegeld.

Ik heb de afgelopen jaren gehoord van de achteruitgang. Het indringende zand en het vertrek van zijn bewoners. Nu ik terug ben in Phnom Penh, heb ik ervoor gezorgd dat ik naar beneden ging om te zien wat er uit de eerste hand over was.

En voor het eerst in mijn reizen werd ik diep verdrietig en boos over de ontwikkeling. Ontwikkeling kan veel voordelen voor een gemeenschap opleveren, maar hier was de flagrante minachting voor mensen en het milieu te veel.

Terwijl ik het gebied vandaag zag, zakte mijn hart – en is nog steeds gezonken. Het was hartverscheurend om daar te zijn.

Voorbij is het meer, volledig ingevuld, behalve een kleine strook vervuild rioolwater. Wat er ooit zo uitzag:

En dit:

Ziet er nu zo uit:

En vanuit een andere invalshoek:

En een ander:

Voorbij zijn de dokken die zich over de rivier uitstrekken, waar je de zonsondergang kunt bekijken en een band kunnen hebben met nieuwe vrienden terwijl je wordt aangevallen door muggen.

De twee dollar, all-you-can-eat Indian Place is gesloopt:

En mijn favoriete bar, de dronken kikker? Instap en opgesloten.

Het enige dat overblijft van dit ooit levendige gebied is een stel gescheurde gebouwen, lege kavels en hutten. Gebouwen die ooit levendige bedrijven hebben gehouden, zijn nu huurwoningen. Een paar bedrijven hebben vastgehouden en ik zag drie pensions nog open.

Maar er was minder dan een handvol mensen in de buurt. Het ontbreken van touts en tuk-tuk-chauffeurs spraken over het feit dat menigten al lang waren verdwenen.

“Die plek had vroeger een geweldig ontbijt,” wees ik op mijn vriend. “Dat is waar we poker speelden.” “Vroeger was die stapel puin een geweldige zeevruchtenplaats.” “Vroeger bleef ik hier,” zei ik wijzend naar een andere plek.

Ik liep door de ruïnes en terwijl ik op de stapel zand stond die ooit het meer was, was ik diep gestoord. Er is een gat in mijn hart waar het meer ooit was.

Ik vind het niet erg om ontwikkeling. Plaatsen veranderen, steden groeien, samenlevingen ontwikkelen zich. Voor het grootste deel denk ik dat ontwikkeling een heel goede zaak kan zijn, vooral als het goed is gedaan. Maar hier rondkijkend zag ik niets anders dan vernietiging en hebzucht.

Het Lake-gebied was de thuisbasis van duizenden mensen die de kost in een niet al te glamoureuze deel van de stad hebben uitgegaan. Ze hebben hier bedrijven uitgevoerd. verhoogde gezinnen hier. Leefde levens die zijn vernietigd.

Maar zoals dit meestal over de hele wereld gebeurt, werden de lokale bevolking opzij geschoven voor groot geld. Bewoners hadden heel weinig juridisch verhaal. De juridische strijd om eminent domein en alleen compensatie was een farce. Ze kregen net te horen om te vertrekken, gezien een kleine compensatie, en als ze het niet leuk vonden, jammer.

Hetzelfde gebeurde in Ko Phi Phi na de tsunami toen de lokale bevolking werd geduwd om plaats te maken voor herbouwde resorts.

In de loop der jaren is Cambodja vol gespeeld met corrupte landdeals. Bewoners worden eruit geschopt in flagrant illegale bewegingen die zelfs sommige mensen hebben die de Khmer -rouge wensen, omdat “ze tenminste een plek hadden om te wonen.” De bewoners hebben weinig compensatie en veel werkloosheid en schulden.

Ik ben verdrietig dat het Lake District er niet meer is. Ik wou dat toekomstige reizigers dezelfde geweldige herinneringen zouden kunnen hebben.

Maar meestal ben ik verdrietig en teleurgesteld in de kortzichtigheid van degenen die een meer zouden vullen, een gemeenschap zouden verpesten en een deel van de stad in naam van geld zouden vernietigen. Er was geen echte behoefte om dit meer in te vullen. De enige “echte” behoefte was hebzucht.

Terwijl een paar gezinnen mochten blijven – pas nadat de premier tussenbeide kwam – hadden duizenden meer niet zoveel geluk. THij meer had kunnen worden ontwikkeld met de families in gedachten en het geredde gebied. Maar dat was niet het geval.

En omdat ambtenaren zich verrijken in een duidelijk dubieuze en corrupte landdeal, is het enige dat iedereen overblijft een stapel zand en veel wrok.

Boek je reis naar Cambodja: logistieke tips en trucs
Boek uw vlucht
Gebruik Skyscanner of Momondo om een ​​goedkope vlucht te vinden. Ze zijn mijn twee favoriete zoekmachines omdat ze websites en luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld doorzoeken, zodat je altijd weet dat geen steen ongemoeid blijft. Begin echter eerst met Skyscanner omdat ze het grootste bereik hebben!

Boek uw accommodatie
U kunt uw hostel boeken met hostelworld omdat ze de grootste inventaris en de beste deals hebben. Als je ergens anders dan een hostel wilt blijven, gebruik dan Booking.com, omdat ze consequent de goedkoopste tarieven voor gastenhuizen en goedkope hotels retourneren. Mijn favoriete plekken om te verblijven zijn:

SLA Boutique hostel

Herenhuis

Tachtig8

Vergeet de reisverzekering niet
Reisverzekering beschermt u tegen ziekte, letsel, diefstal en annuleringen. Het is een uitgebreide bescherming voor het geval er iets misgaat. Ik ga nooit op reis zonder dat ik het in het verleden vele malen moest gebruiken. Mijn favoriete bedrijven die de beste service en waarde bieden, zijn:

Veiligheidsvleugel (voor iedereen onder de 70)

Verzeker mijn reis (voor die ouder dan 70)

MedJet (voor extra repatriëringsdekking)

Op zoek naar de beste bedrijven om geld mee te besparen?
Bekijk mijn resource -pagina voor de beste bedrijven om te gebruiken wanneer u reist. Ik vermeld alle mensen die ik gebruik om geld te besparen als ik onderweg ben. Ze zullen je geld besparen als je ook reist.

Wilt u meer informatie over Phnom Penh?
Bekijk onze robuuste bestemmingsgids op Phnom Penh voor nog meer planningstips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *