Hoe je olifanten in Thailand


speelt, baadt en beschermt, voor het laatst bijgewerkt: 27/05/20 | 27 mei 2020

Olifanten zijn al lang belangrijk in Thailand, waar ze een symbool zijn van religie, geschiedenis, royalty en macht.

Volgens de boeddhistische legende droomde koningin Maya van Sakya, de moeder van Lord Buddha, dat een goddelijke bodhisattva op een witte olifant haar kant raakte. Ze werd later zwanger en sindsdien hebben olifanten een sterke band gehad met goddelijkheid en royalty’s in het boeddhisme. Aangezien Thailand een overwegend boeddhistische samenleving is, worden olifanten hoog in het vaandel gehouden.

Bovendien werden olifanten in de houtkapindustrie gebruikt om bomen te helpen wissen, dus er was ook praktisch van aard voor hun belang.

Na een door de overheid opgelegde verbod op houtkap in 1989, daalde de industrie en had plotseling al deze olifanten geen ‘doel’. Hun eigenaren hadden een manier nodig om geld te verdienen voor hun families en de zorg voor de olifanten. Omdat de meeste toeristen naar Thailand kwamen en dachten: “Ik kan niet wachten om een ​​olifant te rijden”, was het een lucratieve overgang.

Olifanten werden in steden gebracht en gevoed door toeristen die een foto wilden. In de jungles werden rijkampen opgezet waar bezoekers een olifant door de jungle konden rijden, hun foto’s konden maken en naar huis konden terugkeren met verhalen over hun geweldige ervaring.

Olifanten werden groot gezelschap in het land. Als toerist wil tenslotte geen kans om er een te zien of te rijden? Het is een droom die voor velen uitkomt.

Toen ik in Thailand woonde, leerde ik over de ware aard van olifantentoerisme. Ik leerde hoe die olifanten die door de straten zwierven, werden gedrogeerd en meestal uitgehongerd.

En het was ook illegaal.

Olifanten in steden waren jarenlang verboden, maar, zoals gebruikelijk in Thailand, gingen ambtenaren een oogje in het oog of werden afgeworpen.

Ik was altijd verscheurd: negeer ik ze, in de hoop dat dit uiteindelijk de praktijk zal beëindigen, of voed ik de olifant uit vriendelijkheid maar zet ik deze wreedheid in stand?

Het was pas een paar jaar geleden, na een ongeluk dat een kind, een bestuurder en een olifant dood verliet, dat ambtenaren in Bangkok eindelijk kapot waren en het olifant vrij maakten.

En dan is er het rijden? Ik bedoel, een olifant rijden klinkt geweldig!

Totdat je je realiseert hoe het dier wordt behandeld, vooral in Thailand.

Wanneer je op een olifant rijdt, krijg je een kijkje in hun slechte behandeling. Ik herinner me dat ik ooit tegen de Mahout (trainer) schreeuwde voor het zwaaien van zijn haak een beetje te hard naar de olifant. Het liet me erg verstoord – en wenste dat ik die olifant niet had gereden.

Ik wist niet beter. Er was daar niet veel goede informatie over hoe olifanten in Thailand op een maatschappelijk verantwoorde manier te zien.

Maar hoe meer tijd ik in Thailand doorbracht, hoe meer ik leerde dat er geen goede olifantenparken zijn in heel Thailand. Alles misbruiken en mishandelen hun olifanten – ondanks wat ze zeggen. Bovendien is het rijden op olifanten eigenlijk verschrikkelijk voor hun groei en ontwikkeling.

Gelukkig is er de afgelopen jaren een grote beweging geweest om de olifanten te beschermen en nu toeristen, hebben veel meer ethische opties als het gaat om olifanten in Thailand.

De Pionner is Elephant Nature Park. Onder leiding van LEK Chailert bestaat Elephant Nature Park (ENP) al sinds 1996 en is de grootste reservatie- en olifanten reddingsorganisatie in Thailand.

Gelegen buiten Chiang Mai, is het momenteel de thuisbasis van ongeveer 80 olifanten (plus een menagerie van andere dieren) die zijn gered van de toerisme- en houtkapindustrie. Het is een “pensioen” huis voor olifanten

De vraag is zo hoog, niet alleen voor bezoekers, maar ook vrijwilligers, dat u moet reserveren in de vooruitgang om uit te checken (voor vrijwilligers kan dat tot een jaar van tevoren betekenen). Toen ik een paar jaar geleden probeerde te bekijken, waren ze al geboekt voor de volgende maand!

Deze keer heb ik vooruit geboekt en kon ik uitchecken en al het goede zien dat ze doen:

Hoe meer je leert over olifanten in Thailand, hoe meer je je realiseert dat verandering nodig is. Het was hartverscheurend luisteren naar de verhalen van elke olifant en het zien van zoveel met gebroken ruggen, benen en ontbrekende voeten. Gelukkig, vanwege organisaties zoals ENP en meer sociaal bewuste toeristen, veranderen de dingen.

ENP is begonnen met het werken met de rijkampen om het rijden op te geven en op weg te gaan naar meer diervriendelijke praktijken. Thais leren dat mensen veel geld zullen betalen om te voeden, te baden en te spelen met olifanten en dat dit lucratiever, populairder en duurzamer kan zijn dan het aanbieden van ritten.

Als zodanig zijn er nu veel plaatsen in Thailand waar je op een verantwoorde manier in het hele land kunt zien en met olifanten kunt communiceren:

Wildlife Pals Foundation van Thailand-Een volledige dag uitchecken is 1.600 THB per persoon en een halve dag is 1.100 THB per persoon (exclusief transport). wfft.orgl

Elephant Hills – luxury jungle camps with two-day tours that cost between 14,000-16,000 THB. Elephanthills.com

The Surin project – home to upwards of 200 elephants, here you can volunteer for up to eight weeks. De prijsis 13.000 THB per week (7 dagen is de minimale vrijwilligersperiode). SurinProject.org.

Boon Lotts Elephant Sanctuary – De kosten om uit te checken zijn 6000 THB per nacht, en reserveringen moeten van tevoren worden gemaakt. blesele.org.

De olifantenkampen zijn nog niet verdwenen. Ze zullen niet lang zijn. Maar met meer opgeleide toeristen en een economische stimulans voor de lokale bevolking om de olifanten beter te behandelen, hopelijk kunnen we deze kampen de komende jaren aanzienlijk verminderen (en uiteindelijk elimineren).

Dus de volgende keer dat je in Thailand bent, berijd alsjeblieft niet op de olifanten. Als je een olifant wilt zien, bekijk dan Elephant Nature Park of een soortgelijk programma en help deze opmerkelijke wezens te beschermen.

Je krijgt een nauwere en meer persoonlijke interactie met de olifanten, en je zult het goed doen. Het is een win-win voor alle betrokkenen.

Hoe u Elephant Nature Park bekijkt

ENP bevindt zich in de buurt van Chiang Mai, hoewel ze takken in het hele land hebben (en in Cambodja) die ook interactieve, ethische ervaringen bieden.

Korte check-outs voor enp duren 6-7 uur en kost 2500 THB per persoon. Dit omvat een vegetarisch lunchbuffet en transport naar/naar Chiang Mai.

Hun populaire overnachting check -out (2 dagen, 1 nacht) kost 5.800 THB per persoon en omvat maaltijden, transport en accommodatie.

Verwacht voor een 7-daagse vrijwillige ervaring tussen 12.000-15.000 THB, afhankelijk van welk filiaal u bezoekt.

Ontvang de diepgaande begrotingsgids voor Thailand!

Mijn gedetailleerde 350+ pagina -gids is gemaakt voor budgetreizigers zoals jij! Het snijdt de pluis uit die te vinden is in andere gidsen en komt meteen naar de praktische informatie die u nodig hebt om door Thailand te reizen. U vindt voorgestelde routes, budgetten, manieren om geld te besparen, op en off-the-beaten-path dingen om te zien en te doen, niet-touristische restaurants, markten, bars, veiligheidstips en nog veel meer! Klik hier voor meer informatie en ontvang vandaag nog uw exemplaar.

Boek je reis naar Thailand: logistieke tips en trucs
Boek uw vlucht
Gebruik Skyscanner of Momondo om een ​​goedkope vlucht te vinden. Ze zijn mijn twee favoriete zoekmachines omdat ze websites en luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld doorzoeken, zodat je altijd weet dat geen steen ongemoeid blijft. Begin echter eerst met Skyscanner omdat ze het grootste bereik hebben!

Boek uw accommodatie
U kunt uw hostel boeken met hostelworld omdat ze de grootste inventaris en de beste deals hebben. Als je ergens anders dan een hostel wilt blijven, gebruik dan Booking.com, omdat ze consequent de goedkoopste tarieven voor gastenhuizen en goedkope hotels retourneren.

Vergeet de reisverzekering niet
Reisverzekering beschermt u tegen ziekte, letsel, diefstal en annuleringen. Het is een uitgebreide bescherming voor het geval er iets misgaat. Ik ga nooit op reis zonder dat ik het in het verleden vele malen moest gebruiken. Mijn favoriete bedrijven die de beste service en waarde bieden, zijn:

Veiligheidsvleugel (voor iedereen onder de 70)

Verzeker mijn reis (voor die ouder dan 70)

MedJet (voor extra repatriëringsdekking)

Op zoek naar de beste bedrijven om geld mee te besparen?
Bekijk mijn resource -pagina voor de beste bedrijven om te gebruiken wanneer u reist. Ik vermeld alle mensen die ik gebruik om geld te besparen als ik onderweg ben. Ze zullen je geld besparen als je ook reist.

Wilt u meer informatie over Thailand?
Bekijk onze robuuste bestemmingsgids naar Thailand voor nog meer planningstips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *